9 Temmuz 2013 Salı

Lezzetli ve Hafif Tarifler "Közlenmiş Karnıyarık"

Merhaba,

Son postumu yayınlayalı bir ayı geçmiştir. Epey ihmal ettim blogumu farkındayım, bu aralar inanın hayat çok ama çok hızlı geçiyor. Gün 24 saat bana yetmiyor, İyi mi kötü bilmiyorum ama şimdilik durumlar böyle :) Son postumu yazdığımda bahardı şimdi ise yazın tam ortasındayız. Kendimi harika hissediyorum, yaz hiç bitmesin, hayat hep tatil tadında olsun :)

Malum biz kadınlar için bahar ayları diyete başlama zamanıdır. Temmuz Ağustos ayları gelince ise kilolar verilmiş tatile gidilmiş beğenilen kıyafetlerin içine girilmiş ve en önemlisi bronzluk enerjisi gelmiştir. Hafif hafif bronzluk azalmaya başlayınca, yapılan diyetler, sporlar, kiloları verirken çekilen zorluklar unutuluverir. Bugün bu nedenle diyet tariflerle ilgili ilk postumu yazıyorum. Kendimde dahil olmak üzere istiyorum ki, hep güzel hep fit kalalım. 

Benim yemeğim hem lezzetli hem de kalorisi düşük olsun diyenlerdenseniz o zaman doğru adrestesiniz. Bir kalori canavarı, bir lezzet düşkünü Niliko bu tarifleri kendisi için yarattı ve afiyetle yedi. İlk tarifim Közlenmiş Karnıyarık! (Daha önce keşfetmiş olanlar vardır mutlaka ama ben yeni keşfettim ve paylaşmak istedim.)

Ben patlıcana bayılıyorum, en sevdiğim sebze diyebilirim. Patlıcanı kullanarak yaptığım pek çok tarifim var. Ayrıca beğendi de çok severim ve özellikle yaz aylarında sıkça yaparım.(beşamel sosun kalorisi malum bu yıl uzak duruyorum bu nedenle) Karnıyarık zahmetli iş doğrusu işin içine kızartma girdi mi benim gözümde büyüyor ne yalan söyleyeyim. İşte böyle düşündüğüm ve dolapta kıyma, patlıcan, kırmızı biberi gördüğüm bir gün, gözümde bu tarif kendiliğinden oluşuverdi. Bakmayın böyle çok konuştuğuma altı ustu karnıyarık işte:) Çok pratik bir tarif aslında... Deneyin pişman olmayacaksınız :)

Malzemeler (4 kişi için):

6 adet Kemer Patlıcan
1 adet Kırmızı Biber
1 adet Sivri Biber
1 adet Kuru Soğan
300 gr Yağsız Kıyma
1 yk Zeytinyağı
1çk Biber Salçası
1çk Domates Salçası
4 çk rendelenmiş kaşar peyniri (veya 6 ince dilim hellim peyniri de kullanabilirsiniz.)
tane karabiber
tuz
kekik
               Yapılışı:

Kıymalı harç; zeytinyağında ince ince doğradığımız soğanları kavuruyoruz, kıymayı da ilave ederek kıymaların rengi dönene kadar pişiriyoruz. Salçaları ekliyoruz ve içine ince kıydığımız biberleri koyarak, biberler biraz yumuşayana kadar pişiriyoruz. Yarım çay bardağı kadar su ekliyoruz su kaynadığında baharatlarımızı da koyarak kısık ateşte 10 dakika pişmeye bırakıyoruz.

Patlıcanları yıkadıktan sonra bir fırın tepsisine bütün halde diziyoruz. 250 derece fırında 15 dakika pişiriyoruz. Fırının ızgarasını çalıştırarak her bir tarafını 10 dakika pişiriyoruz. (Izgarayı açmadan önce patlıcanlara bıçakla bir kaç delik açarak da pişirebilirsiniz.) Fırından aldığımız patlıcanlar biraz soğuduktan sonra sadece üst bölümlerinden kabuklarını soyuyoruz ve bir gondol elde ediyoruz :) Bir çatal yardımıyla patlıcanı eziyoruz ve patlıcanların içine bir yemek kaşığı süt ilave ediyoruz. (patlıcanların acılığını alması için) İçine hazırladığımız kıymalı harcı koyarak üzerine kaşar peyniri rendesi serpiyoruz ve kaşarların üstü kızarana kadar fırınlıyoruz.


Not: Biraz detaylı anlattığımın farkındayım ancak yemek yapmaya yeni başlayanlar için faydalı olacağını düşünüyorum :) 

Herkese afiyet olsun...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder